Æstetiske, håndbundne naturbørster eller forurenende plastik?

Håndbunden støvekost med skaft og hoved af fsc-godkendt bejdset træ og børster af sorte og lyse gedehår

Da jeg her i sommer var på Bornholm, blev jeg forelsket i øen. Der er vidunderligt.
I Svaneke var jeg inde i en lille butik, der primært sælger økologiske produkter, og der så jeg den. Den mest vidunderlig smukke støvekost.
Den var fremstillet i sorte og lyse gedehår, der bare stod op som hår på et hoved. De sad fast i et rundt træhoved, der kunne vinkles, når det sad på træstangen af smukt bejdset træ. En støvpensel. Jeg blev forelsket igen. Den var så smuk! Sådan et arbejdsredskab, som man bare har lyst til at bruge. Og som man faktisk kan have stående fremme i f.eks. et paraplysstativ eller krukke, når den ikke er i brug. Og gedehår er pga. lanolinen fantastiske til at tiltrække støv. Lækker, smuk og praktisk.
Nu er det ikke sådan, at jeg lider af galloperende fnugpip, men denne børste var altså ulig meget smukkere end den standard multifarvede kost, der stod derhjemme.

Vi valgte at lægge vejen forbi børstenbinderen på Bornholm. Jeg måtte se, hvad de ellers havde. Og jeg blev ikke skuffet. Der var de lækreste ting. Og selvom jeg kunne kigge i vejviseren efter en stor avance, så var dette lige præcis den type produkter, som passede til Pingvinen & Pandaen.

Jeg genoplevede de børster, som jeg kan huske fra min barndom, men ikke har set i mange år. For selvom gode håndbundne børster kan holde en hel del længere end dem, vi har i dag, så kan de trods alt ikke leve evigt 🙂  – skønt min mors flaskerenser, der var af den gammeldags håndbundne slags, var den samme i min barndom, som da hun døde for 2 år siden.

Vi ved allesammen godt, at plastik ikke er fedt for naturen. Allerede i 1993 kom der via Emballageafgiftsloven en afgift på plastposer, der kan indeholde mere end 5 liter.
Mange investerede da i bærenet, osv., for at undgå at skulle betale for de nu markant dyrere poser. Endnu en irriterende afgift. Men det med hvorfor, vi nu skulle betale mere, fik ikke de store klokker til at ringe.

Affald kvæler livet i havet - billedet lånt fra Red Hajen

Affald kvæler livet i havet – billedet lånt fra Red Hajen

Plastikindustrien er først nu blevet opmærksom på mulighederne med bioplastik, og udviklingen af produkter af bioplastik er kun lige begyndt at tage fart. Ikke fordi plastikindustrien føler en særlig trang til en grøn profil. Mere fordi selv de er begyndt at blive opmærksomme på, at den olie, som bliver anvendt til fremstilling af almindelig plastik, er en begrænset ressource. 4% af den samlede råolie bliver brugt til at producere plastik.

Det fede ved plastik er, at rigtig mange billige produkter er fremstillet i plastik. De er supernemme lige at smække op i indkøbskurven, og vi kan smide tingene ud, når vi ikke længere har behov for dem. Det er jo ikke det store tab økonomiske tab.

Imellemtiden fyldes havene op med vores plastikefterladenskaber. For selvom man siger “Ude af øje, ude af sind”, så bliver plastik ikke bare nedbrudt og forsvinder i naturen, blot fordi du ikke kan se dem mere.

I mange situationer har vi ikke noget valg. Varer vi køber er pakket ind i til lejligheden produceret plastik. Andre gange ekstisterer der ikke et emballagealternativ.

Men mht. børster, så har du et alternativ, indtil det bliver muligt at købe børster, der er fremstillet i nedbrydelig bioplastik. Du kan f.eks. i stedet vælge at købe din neglebørste, din opvaskebørste, din støvekost eller nogle af de andre håndbundne børster, som Pingvinen & Pandaen sælger i webshoppen. Og på den måde spare naturen for noget af det ikke-nedbrydelige plastik, der vælter omkring på lossepladserne og i verdenshavene. Børsterne er lavet af fsc-godkendt træ og naturhår. Og så er de smukke. De er en glæde at bruge og have stående. Og hvem kan ikke blive andet end glad, når man skal vaske op med en opvaskebørste med et smilende ansigt 🙂
De er smukke og sanselige at røre ved. De er en æstetisk oplevelse. Og så er de en del af en bæredygtig løsning på et verdensomspændende forureningsproblem.

Retro-opvaskebørste med smiley

Håndbunden flaskerenser m. lyse hestehår og bomuldstop

Håndbunden dobbelt neglebørste med sorte hår

Håndlavet kar-/grydeskrubbe af bahiafibre