Det er syltetid – dét er bæredygtigt!

Helt nyplukkede, skønne, blå druer

At købe økologisk saft og marmelade er ofte skrækkelig dyrt. Og det kan godt blive svært at holde sig udelukkende til økologiske produkter i en stram økonomi, men med lidt arbejde kan du måske gøre det lidt billigere. Og så er det samtidigt en godt og bæredygtig måde at få brugt noget af det, som naturen forærer os i rigt mål.

Jeg er så velsignet, at jeg har en have. Der er gamle æble- og blommetræer, der skiftevis hvert andet år giver en fin høst. I år var et blommeår, og selvom det ikke var fantastisk, fordi jeg ikke har været helt god til at beskære dem, så var det fint nok. Har dem i bunker i fryseren – skal bare have syltet dem. Det er supernemt med blommer – de skal bare skylles, udstenes og så i en pose i kummefryseren. Så kan man selv bestemme, hvornår man vil lave noget med dem.

Jeg bor lige ved siden af en park, hvor der vokser i bunker af hyldebærtræer. Ingen plukker hverken blomsterne eller bærene, så jeg har i flere år gjort god brug af dem til sommerhyldeblomstdrik med citroner, og til hyldebærsaft og -suppe. 3½ liter blevet det til i sidste uge.

Syltegryden som jeg har arvet efter min mor og mormor med druer i

Syltegryden som jeg har arvet efter min mor og mormor med druer i

Vi plantede for en del år siden vindruer op af et ikke så pænt plankeværk, og det pyntede gevaldigt med alt det grønne. Og så tager de ikke ret megen plads. Selv på en solrig altan kan de vokse.
De blå druer myldrede allerede på få år frem og gav en flot høst. I år er høsten enorm, så man skal være et skarn for ikke at bruge dem til saft og gele – der er flere, end man ville kunne spise selv med megen appetit! Så jeg laver saft og gelé af dem. I år bliver det udelukkende saft, da jeg for nogle uger siden lavede paradisæblegele i stedet – og det smager selvsagt også paradisisk 🙂
Vi fik plukket en flok bunke druer, som vi skyllede og ribbede. Godt 10,5 kg blev det til.

Druerne kom i den store syltegryde, som jeg har arvet efter min mor og mormor. Det er sådan en sag i aluminium, der kan rumme ca. 30 liter. Hvis du ikke har en, kan mindre også gøre det af flere omgange. Eller du kan kigge hos en marskandiser, på nettet eller måske hos dine forældre eller bedsteforældre. Da der ikke er plads under emhætten til den meget store gryde – og den heller ikke fungerer på induktion – så fandt jeg en gammel kogeplade frem, som jeg kunne have den på i stedet (Det kan være en fordel at være samler 🙂 )

Senere opdatering: Mht. min gamle gryde af aluminium, så vil jeg IKKE anbefale at bruge aluminumsgryder til at sylte bær i. Hvad jeg aldrig har vidst før er, at syren fra bærene kan gå i forbindelse med aluminiumen. Så du skal altså hellere få fat i en gryde af rustfrit stål!! Gerne gammel og fra en genbrugsbutik, dine forældres loft eller lign. Der er jo ingen grund til, at vi hele tiden køber nyt, hvis det gamle stadig virker :-)

2 gange druesaft samt hyldebærsaft - siruppen er ikke færdig

2 gange druesaft samt hyldebærsaft – siruppen er ikke færdig

Det resulterede i 2 nye opskrifter på druesaft – en krydret, der skal drikkes varm og en almindelig, der skal drikkes kold.

Ud af mine godt. 10,5 kilo druer fik jeg 4,5 liter krydret saft og 3,5 liter almindelige saft. Legede også lidt med at lave druesirup, der kom til at smage vidunderligt. Men jeg fik den reduceret for meget, så den må du høre om en anden gang.

Hvis du ikke har adgang til en have så prøv at høre venner og bekendte, om de har træer og buske, der ikke bliver plukket. De fleste haver er mange steder ved at drukne i nedfaldsæbler, og frugten rådner på buskene, fordi mange ikke orker at gøre noget ved dem. De spiser lidt her og der og overlader resten til fuglene og græsplænen.

Hvis du kommer forbi en have, hvor æbler eller anden frugt slet ikke bliver plukket, så bank på og spørg pænt, om du må plukke frugten eller samle den op. Nedfaldsfrugt kan sagtens bruges til syltning så længe du skærer det, der er stødt væk.

Og du kan gå ud i naturen og kigge dig omkring. Ved stranden vokser der f.eks. ofte hybenbuske – og hybenmarmelade er noget af det mest vidunderlige!

Du kan også kigge på nettet efter gratis frugt. Eller du kan downloade app’en Sanker. Den kan vise dig, hvor du finder al mulig frugt, svampe og grønt, som andre ikke har brug for, eller som du kan samle (sanke) i naturen. Den har vist lidt børnesygdomme, men hvis nok melder ind om steder, så skulle den sagtens kunne blive en succes. Du kan også følge Sanker på facebook.