Emballage – et nødvendigt onde, der kræver omtanke

Billedet viser noget af Pingvinen & Pandaens bæredygtige emballage til at sende dine varer med

Emballage i hverdagen, dvs. al den indpakning som vi slet ikke kan komme uden om, når vi køber mad i dag, kan gøre en helt deprimeret. Vi er storforbrugere af plastik, papir, pap, aluminium og andet godt(skidt) – blot for at købe mad til at fylde vore maver. Men det er som oftest ikke uden årsag. Maden holder sig bedre og længere, da den er beskyttet mod alskens parasitter og bakterier. Og som forbrugere vil vi gerne have, at den holder sig længst muligt.

Hvis vi køber vores mad hos slagteren, grønthandleren, bageren eller laver den selv, så begrænser vi samtidigt brugen af emballage. Men det er desværre de færreste, der har råd og tid til at gøre det på daglig basis. Men vi kan forsøge i den udstrækning, det er muligt.

Den emballage, vi HAR købt eller anvendt, kan vi prøve at sortere efter brug, så den i lighed med køkkenaffaldet måske kan få nyt liv. Ved f.eks. at aflevere dine aluminumsbeholdere som fyrfadslysholdere, leverpostejbakker, små kaffebeholdere, alufolie, aludåser, osv. på genbrugspladsen. Der er en forskel på 95% i energibehov imellem at fremstille aluminum fra ny og til blot at omsmelte den. Så med den lille indsats kan du gøre meget! Hvis du samtidigt medtager dine brugte jerndåser, bliver de også sorteret fra og anvendt på ny.

Emballage som producent og webshopejer
Da jeg startede Pingvinen & Pandaen fokuserede jeg på de produkter, jeg ville sælge. Indledningvis var det økologiske hvedepuder og økologisk børnetøj, og det kræver jo ikke den store mængde emballage. Skulle man da tro. Men det er så ikke tilfældet, når det drejer sig om en webshop.

Pludselig skulle jeg tage stilling til, hvordan jeg vil sende mine varer til mine kunder. Emballage, der fungerede og som ville være godkendt af postvæsenet.

Ret hurtigt fik jeg sporet mig ind på, at jeg ville bruge genbrugsemballage. Dvs. når jeg købte noget af andre, så gemte jeg emballagen. Og derudover så købte jeg genbrugsplastposer – altså omsmeltet plastik –  til at sende i. Det fungerede fint med bløde produkter.

10 stk af de lange, smalle bivokslys i papmacheæske

10 stk af de lange, smalle bivokslys i papmacheæske

Men så kom der ret hurtigt bivokslys med i produktserien. Og så gik det ikke med genbrugsposer alene. Jeg eksperimenterede en hel del med papmache, dvs. lavede æsker til lysene af gamle aviser, økologisk mel, kogt vand og en smule atamon. De fungerede også fint, men tog en krig at lave.
Jeg kontaktede papirvarefirmaer for at høre, om de havde nogle æskestørrelser, jeg kunne bruge. Vel at mærke FSC-godkendte el. lign. Men det endte med, at jeg ikke hørte noget tilbage.

Jeg havde ret tidligt i processen besluttet mig for, at hvis det kunne lade sig gøre, så ville jeg undgå plastik. Så jeg måtte købe FSC-godkendt kassefyld, så lysene ikke knækkede.

Men kasserne var fortsat et problem, som jeg dog har fået løst. Jeg fandt endelig et firma, der havde godkendte postæsker lavet af genbrugspapir og papirpulp, der er overskud fra anden papirproduktion. Og som ville sende mig dokumentationen.

I forbindelse med sæbeproduktionen har jeg også måtte foretage nogle valg. Den faste lavendelsæbe var knap så stort et problem. Pergamentpapir egner sig glimrende til det. Og med en label omkring i FSC-godkendt papir, syntes det at være et nemt valg.

Bar' sæbe - uparfumeret sæbe i 500ml patentflaske

Bar’ sæbe – uparfumeret sæbe i 500ml patentflaske

Jeg kastede mig derfor glad ud i produktion af flydende sæbe, hvilket var en temmelig langsommelig proces – indledningsvis at skaffe de nødvendige ingredienser og derefter at teste. Herhjemme blev de hældt på brugte sæbebeholdere, når vi skulle teste. Men hvordan skulle jeg få dem ud til dig, som kunde?
Det nemme valg ville være en af det små buttede plastikflasker med pumpe, som meget sæbe – der som oftest dog slet ikke er sæbe – bliver solgt i. Den ville jeg snildt kunne gøre indbydende og romantisk og sikkert nemt sælge sæben i.

Problemet var bare, at det ville gå imod alt, hvad jeg stod for. Alt hvad sæben stod for. Bæredygtighed. Tanke på naturen. Genbrug. Så selvom sæben – såvel den flydende lavendelsæbe som den flydende uparfumerede sæbe  – var færdig og stod og trak på store patentglas, så havde jeg ingen færdig løsning mht. emballage.

Jeg brugte lang tid på at søge. På at blive inspireret. Men ingenting faldt på plads. Indtil det pludselig slog mig en aften, hvor jeg stod småsøvning med tandbørsten i munden. Patentflasker! En patentflaske måtte da være det helt rigtige valg. Den kunne du som forbruger anvende igen. Den ville ikke bare medvirke til den enorme mængde affald, som vi efterlader os hver dag.

Efter en del søgen fandt jeg den flaske, som jeg mente ville egne sig bedst til formålet, og så jeg valgte at spørge på Pingvinen og Pandaens facebookside om, hvad du som forbruger selv syntes. Og vi var enige. Og tak for det 🙂

Og jeg tog en beslutning om, at det skulle være 500ml. flasker, så man købte en lidt større mængde, men derved sparede at købe emballage flere gange – også selvom en lille størrelse måske var nemmere at sælge.

En hældetud blev tilføjet projektet, så man kunne vælge ikke at hælde sæben om, men anvende den direkte fra patentflasken.

Etiket på den flydende lavendelsæbe - med A-mærket laklim ovenpå

Etiket på den flydende lavendelsæbe – med A-mærket laklim ovenpå

Så var der kun spørgsmålet om etiketten tilbage. Og der var gode råd dyre. For de fleste flydende sæber har plastikmærkater eller plastikcoatede mærkater. Og det ville jo grundlæggende ødelægge en stor del af idéen, hvis jeg pludselig alligevel skulle have plastik ind over.

Men den fine papiretiket ville blive ødelagt og snasket, hvis jeg blot satte den på. Så endnu engang måtte jeg vente og tænke mig om. Jeg kom i tanker om, at på tapet i badeværelser – hvis man f.eks. ville have en bort op – så kunne man komme lak ovenpå. Så jeg begyndte at søge og fandt ret hurtigt en A-mærket laklim, der viste sig at være som sendt fra himlen. Den gjorde etiketten vandafvisende, men hvis flasken blev lagt i blød, så ville etiketten nemt kunne komme af – så du kan bruge flasken til alt muligt andet.

At være producent og webshopejer skaber udfordringer mht. emballage. Men de er ofte til at løse. Og jeg prøver at træffe et bæredygtigt og økologisk valg – et valg, der er baseret på sund fornuft.