Er økologisk børnetøj ikke noget pjat?

Toy Airplanes T-shirt og Body fra Sture & Lisa

Det har jeg da godt nok tænkt en del gange. Bare Fis og Badis, som min mor ville  have sagt.
Tidligere tænkte jeg også sådan om grøntsager. Og for dyrenes vedkommende så tænkte jeg kun økologi var en god idé, fordi dyrene havde det bedre i det økologiske landbrug.

Men det ER ikke ligegyldigt. Desværre 🙁

Der er flere grunde. Den direkte: Du vil gerne beskytte dit barn mod påvirkning fra pesticider, hormonforstyrrende stoffer og andre gifte, som påvirker barnets udvikling – i særdeleshed barnets hjerne.

Den inddirekte: Du vil gerne begrænse brugen af pesticider og insektgifte på verdensplan.

3. juni så jeg Madmagasinet Bitz & Frisk. Her udtaler Philippe Grandjean, professor i miljøkemi, blandt andet, at pesticider påvirker barnets hjernes udvikling, hvorfor han råder alle gravide til udelukkende at spise økologiske grøntsager!!! Jeg var rystet!
At tænke sig at jeg som mor – uden at vide det – havde påvirket min datters udvikling i en negativ retning gennem at spise konventionelle grøntsager, da jeg ventede hende. Det er uhyggeligt og meget, meget trist at tænke på. At hun fik hormonpåvirket kød fra fastfoodindustrien blev jeg også for sent opmærksom på 🙁

Jeg kan glæde mig lidt over, at hun da fik arvetøj på. Den slags som mine søstre og jeg havde brugt et århundrede før. Så man må gå ud fra, at det meste gift og de fleste pesticider var vasket ud. (Med vaskepulver der sikkert har tilføjet lidt parabener og sligt…) Men jeg kastede mig glad ud i at købe bedårende børnetøj fra H&M (det skulle jo ikke holde så længe), og havde kun foragt tilovers for dem, der købte dyrt, dyrt, dyrt børnetøj fra Pierre Cardin og andre mærkevarefirmaer. Dengang var der ikke tale om, at tøjet var økologisk. Bare i en bedre kvalitet. En størrelse 68 joggingsæt, der kunne holde i 300 år. Jeg satsede på, at min datter ikke ville få behov for sættet så længe.

I dag havde jeg valgt anderledes. Ikke fordi min daglige økonomi i skrivende stund er nævneværdigt bedre, end da jeg læste, men tanken om, at jeg har påvirket min barn på den måde, får det til at løbe koldt ned af ryggen på mig.

Vidste du, at

  • konventionel dyrkning af bomuld dækker kun 2,5 % af det samlede landbrugsareal. Men dyrkningen af konventionel bomuld står for brugen 25% af insektgiftene og 10% af pesticiderne!!!!! (Beklager de mange udråbstegn, men det er jo fuldkommen vanvittigt!)
  • Svanemærket tøj kun kræver, at 10% af stoffet er lavet af økologisk bomuld.
  • Økologisk bomuld høstes i hånden for at få mere ud af produktionen. Det giver længere bomuldfibre og blødere tekstiler.
  • Økotex intet har at gøre med, at det er økologisk produceret – det er dog uden de værste gifte.
  • den lugt, du kan lugte, når du køber spritnyt konventionelt fremstillet tøj, kan stamme fra kunstgødning, kraftige sprøjtegifte, azofarvestoffer, fedtopløsere, tungmetaller, klor, ftalater, PCP’ere, fluorforbindelser og nonylphenol, som er tilladt ved almindelig dyrkning.
  • fluorerede stoffer er hormonforstyrrende, og azofarvestoffer kan fremkalde allergi og kræft.
  • GOTS-certificering betyder at tøjet er blevet miljøvenligt forarbejdet på fabrikken.

 

Jeg vil klart anbefale andre at købe økologisk børnetøj suppleret med genbrugs- og arvetøj. Og så lad det økologiske kvalitetsbørnetøj gå i arv til andre børn. Det holder og er stadig lækkert, når 3., 4. og 5. hold bruger det. Lån af veninder, når I skal have børn. Gå i genbrugsbutikker. Og når trangen til noget nyt og lækkert kommer over jer, så køb det lidt dyrere økologiske – f.eks. børnetøjet fra Sture & Lisa, som Pingvinen & Pandaen forhandler